Metoda Terapeutică Sandplay

Tehnica  Sandplay este o metodă terapeutică folosită atât în lucrul cu copii, cât și în lucrul cu adulții. Terapia prin joc cu nisip stabilește un spațiu sigur și protejat, în care complexitățile lumii interioare sunt explorate și integrate în psihic pentru vindecarea emoțională.

 Persoanele aflate în terapie așează miniaturile în tava de nisip în orice ordine doresc, se poate adăuga și apă în nisip.  Creația care rezultă  este ghidată de imaginația și inconștientul lor fiind este un microcosmos al lumii lor interioare, facilitând exprimarea de asocieri libere, deoarece nisipul și figurinele sunt folosite ca instrumente -accesorii de comunicare.

Terapia non-verbală Sandplay este  o modalitate eficientă de a accesa și elibera aceste sentimente și experiențe „inconștiente” și de a le aduce în conștiință, unde pot fi vindecate. Jocul cu nisip oferă, de asemenea, o cale vizuală și non-verbală pentru ca psihicul să se dezvolte și să devină întreg. Lumea din tava de nisip este exprimată prin simbolism și metaforă și poate nici măcar să nu aibă sens imediat pentru persoana care o creează. Dar ajutată de terapeut, o persoană în terapie – chiar și un copil – poate începe să recunoască relația dintre creația din nisip și lumea lor interioară,

Această tehnică este o modalitate prin care materialul din inconștient poate să devină vizibil, vindecat și integrat în conștiință, accesând, poate, experiențe care sunt pre-verbale și de mult uitate de mintea conștientă. Crearea unei reprezentări vizuale a conținutului psihicului dezvăluie preocupări inconștiente care sunt inaccesibile în orice alt mod. 

Pe măsură ce materialele conținute în inconștient apar vizual și simbolic, acestea sunt integrate în sentimentul de sine al unei persoane și pot fi activate pentru a provoca schimbări comportamentale.