Conflictul în cuplu este definit ca un proces de interacțiune în care ambii parteneri simt disconfort cu privire la un aspect al relației lor și încearcă să îl rezolve în manieră proprie.
Este un fenomen complex care începe ca o disfuncție de comunicare, adică o neînțelegere, care are la baza valori, raționamente, opinii și nevoi divergente. Aceste surse de neînțelegeri sunt expresia unei reprezentări diferite a realității. Reprezentarea realității este modificată de filtru perceptiv (credințe, raționamente, sentimente) fiind rodul personalității noastre, al culturii noastre, al experiențelor noastre.
Înțelegerea factorilor care conduc la apariția conflictelor este necesară pentru a porni apoi procesul de soluționare. Conflictul se ivește dintr-o confruntare între percepții, obiective sau valori asupra unei situații importante și poate fi dificil de gestionat datorită emoțiilor negative pe care le poate genera, dar este, în general, un factor de evoluție pozitivă. .
Conflictul este un generator de schimbare, deoarece atunci când apare un conflict poate fi o șansă de a îmbunătăți relația, deoarece, după un schimb de opinii reciproce, fiecare își va identifica mai bine nevoile și va înțelege mai bine ideile celuilalt. Pe măsură ce își schimbă atitudinea față de această experiență de viață, atunci vor putea începe să vadă că ceea ce obișnuiau să perceapă ca probleme sunt într-adevăr oportunități de creștere.
Cu toate că partenerii sunt de acord, în principiu, cu faptul că celălalt are propriile opinii și percepții pertinente, pe plan emoțional sunt mai puțin dispuși să accepte acest adevăr. Fiecare dintre parteneri își aduce propriile sentimente și emoții în interacțiune. Orice ar face, partenerii sunt diferiți unul de celălat și aceasta va fi una dintre principalele surse de resentimente. Conflictele in cuplu au aspectele negative atunci cand fiecare devine indiferent față de celălalt, se închide în sine, în resentimente. Comunicarea este analizată negativ și distorsionată. Partenerii devin sensibili la detalii si se acuză reciproc. Scenele disfuncționale lasă urme care înrăutățesc climatul relațional și scad dorința de reconectare. Expresiile familiare reflectă aceste disfunctionalități relaționale: „Nu pot să-l tolerez …”, „Am să explodez de nervi”, „Sunt supărat foc”, etc.
Uneori, conflictul duce la desparțire. Fiind în principiu refuzul oricărei acomodări, exclude o soluție conciliantă și deschide ușa separării. Conflictul introduce o ruptură în ordinea și armonia existenței și într-o relație care poate fi bogată în potential. Gradul de agresivitate este o caracteristică a abordării conflictuale în relație: protestul activ, semne de ironie sau furie, tendință de devalorizare a soțului / soției, posibila violență fizică, dar și alte multe moduri de a o exprima.
Cu toate acestea, problema nu este conflictual în sine, ci modul în care este abordat și modul în care partenerii îl tratează.
Poate ajuta consilierea de cuplu ?
Terapia relației de cuplu este o strategie destinată să ajute cuplurile să susțină relații sănătoase, satisfăcătoare reciproc și stabile și să prevină stresul viitor al relației, prin dezvoltarea abilităților relaționale. Conflictele de cuplu sunt inerente relațiilor de dragoste. Când se întâmplă frecvent și intens, totuși, și când nu sunt rezolvate în mod satisfăcător, pot afecta negativ calitatea relației de dragoste.
O confruntare în cuplu conține pe de o parte semințele durerii, dar pe de altă parte semințele unei unități mai profunde și a unei mai bune înțelegeri reciproce. Dacă este gestionat intr-o manieră iresponsabilă, este distructiv, dar dacă este înțeles și gestionat bine, va permite o progresie pozitivă în relație. Un moment bun pentru a merge la terapie de cuplu este atunci când nu vă aflați într-o criză intense, deoarece există mai multă disponibilitate de a rezolva un conflict.