A face față pierderii unui prieten apropiat sau a unui membru al familiei poate fi una dintre cele mai mari provocări cu care se poate confrunta o persoană, deoarece durerea este deosebit de puternică. Durerea este un răspuns natural la pierderea cuiva sau a ceva care este important pentru noi, oamenii. În viață există perioade frumoase, cu stabilitate, cu sigurantă relațională dar există și perioade dureroase în care îi pierdem pe cei dragi si atunci simtim ca realitatea asa cum o stim se destrama.
Pierderea unei persoane dragi poate declanșa sentimente intense de durere. Pentru unii oameni, această durere poate duce la depresie sau poate agrava fondul depresiv deja existent, așadar durerea poate fi un declanșator al depresiei, dar nu toți cei care se întristează vor experimenta depresie.
În timpul etapei de acceptare a durerii și pierderii, apar o varietate mare de emoții. Acestea variază de la vinovăție pentru gândirea de a merge mai departe până la speranța de a construi o nouă normalitate.
Emoțiile din timpul etapei de acceptare a durerii pot include:
- Tristeţe
- Anxietate
- Vinovăție
- Insecuritate
- Incertitudine
Cât este prea mult pentru a jeli?
Fiecare doliu se experimentează in mod diferit Nu există o perioadă bine determinată de timp pentru a jeli. Recuperarea după procesul de doliu depinde de o serie de lucruri, cum ar fi personalitatea, vârsta, convingerile și rețeaua de sprijin social.
Când te simți într-o durere emoțională profundă, poate fi tentant să încerci să-ți amorțești sentimentele cu droguri, alcool, mâncare sau chiar muncă. Dar fii atent! Acestea sunt evadări temporare care nu te vor face să te vindeci mai repede sau să te simți mai bine pe termen lung. De fapt, ele pot duce la dependență, depresie, anxietate sau chiar o cădere emoțională.
Am nevoie de ajutor profesional?
În cazul în care te simți blocat/ă sau copleșit/ă de intensitatea emoțiilor poți apela la ajutorul unui specialist. Cererea de ajutor atunci când ai nevoie te va ajuta să navighezi mai bine în această perioadă dificilă. Psihologul ajuta oamenii să facă față și să proceseze pierderile semnificative, să își exploreze emoțiile și să dezvolte strategii de gestionare a durerii deoarece are pregătirea necesară pentru a ajuta oamenii să gestioneze mai bine frica, vinovăția au anxietatea care pot fi asociate cu moartea unei persoane dragi.
Cu timpul, tristețea se atenuează, Vei putea simți bucuria împreună cu durerea. Te vei putea întoarce la viața de zi cu zi. Timpul și mijloacele necesare pentru a ajunge acolo sunt unice pentru fiecare..